House in Ishikiri 1

Integrating a modern residence into a historic setting can be a tricky prospect, especially when taking a fresh approach with shapes and materials. Tato Architects created a striking home for a 1930s neighborhood in Japan that hits just the right balance, blending into its surroundings while taking on its own unique visual identity.

House in Ishikiri 2

The house consists of stacked geometric modules, with each one made of a different material. The base is a monolithic white grid with sliding translucent panels that allow access to the garage and a storage area.

House in Ishikiri 4

Within this volume is a steel-clad children’s play area with windows lined with rainbow-hued curtains providing a pop of color.

House of Ishikiri 5

House in Ishikiri 6

Another glass volume lets lots of natural light into the interior, while the top floor mimics the archetypal house shape of surrounding residences.

House in Ishikiri 3

The home is nestled into a hillside, giving it a private rock-lined garden sheltered from view of the neighbors. A glass-walled bathroom looks out onto this space, giving it the feel of proximity to nature despite its urban setting.