Dolls House outside

A former worker’s cottage in Fitzroy, Australia was turned into a small and sweet home with surprising features like multiple courtyards, exposed brick and a loft accessed by a ladder. Re-named The Dolls House by design studio Edwards Moore, the layout of the home was simplified and enhanced with charming little details throughout.

Dolls House from above
Dolls House courtyard doors

The volume of the home has been divided into three rooms. A small courtyard separates each area, putting the living room at the front, the kitchen/dining area in the middle, and a bedroom/bathroom in an extension at the back of the house.

Dolls House living room
Dolls House living room shelves

The rough but sophisticated look of the home is what makes it so unique. There are walls with peeling plaster, exposing the brick beneath, sitting next to designer furniture and accessories.

Dolls House courtyard
Dolls House

The two courtyards receive large amounts of sunlight each day, brightening up the home and creating inviting spaces that are at once indoors and outdoors. The courtyards also serve to separate yet connect the different areas of the home.

Dolls House kitchen
Dolls House kitchen minimalist

To preserve part of the home’s heritage as a worker’s cottage, the architects decided to leave the street facade the way it was. It is the smallest house on the street, but once inside it is obvious that this tiny home has huge personality. The owner wanted an uncomplicated home, and he got just that with the stylishly rough and raw surfaces found throughout the house.

“The smallest house on the street, renovation of a workers cottage in Fitzroy Retaining the existing street frontage and primary living areas whilst fragmenting the building addition beyond. Creating courtyards which serve to separate yet connect the functions for living. A collection of raw and untreated finishes creating a grit that compliments the owners desire for an uncomplicated living arrangement.”

“Echoes of the homes history are reflected in discreetly choreographed gold panels located throughout the space.  An abundance of natural light refracting off the all white interiors create a sense of the ethereal, an otherworldly environment hidden amongst the urban grain.”