Tiny Apartment Gets Large Look With Partition Additions



balcony and doma

A tiny apartment in Nishitokyo-shi, Tokyo was in serious need of a makeover. Its 50 square meter (164 square feet) area was filled with plenty of sunshine, but the flow of the home seemed wrong: a bedroom on one end, kitchen/dining room in the middle, and Japanese room at the other end.

wooden partitions

wing wall house

Architectural design firm Camp Design, Inc. rearranged the Wing Wall House’s functions and added a series of wooden partitions to create a series of segments and mini-rooms. It is truly amazing how a simple reprogramming of an existing space can transform the entire look and feel of the home.

old floor plan

new floor plan

The flow of the apartment was made more intuitive and natural: bedroom at one end; kitchen, bathroom, and small study area in the middle; and living/dining area at the other end. (Above: the old floor plan on top and the new floor plan under it.)

long small home

study alcove

The wooden partitions create visual separations of space without crowding the apartment or making the already-tiny space seem smaller. Natural light from large windows and a large sliding glass balcony door fill the home with sunshine and a perceived sense of space.

kitchen

kitchen storage

Wooden shelving units blend in with the added wooden partitions to create a small storage space in the kitchen area. A study nook sits to one side of the balcony while a doma, a traditional Japanese raised area, occupies the other side.

You Might Also Like

Get the free daily Dornob newsletter

You must agree to receive emails from this site to subscribe.

Do you live in Canada? Register here