This House Rocks: Hilltop Home Cut into Steep Stone Slope


This is not your typical retirement home. Built for a retiring pair of philosophers transitioning from their daily intellectual grind to comfortable country living, this house rocks in an entirely more extraordinary way than a rocking chair ever could.

Boasting over ten thousand square feet of living space, you would never guess just how much this maze-like dwelling extends into the slope around it. The structure sits beneath the surface not only as a not to the aesthetic environment but also as a sustainable response to the need for natural shade in the hot desert-caliber sun of summers in Peru.

Clean contemporary spaces cut through the rural rustic surroundings. Local, smoothed and polished stones tie the building to its landscape. If it were not for the angular construction, one could almost mistake the exterior openings for natural cave formations – or ancient human-carved crypts, underground tunnels, perhaps even an exciting archeological excavation rather than an architectural creation.

Longhi Architects carried the austere and linear look of the outside to the interior spaces as well, filling the halls with stone walls and box-like rock shelving – even the dining room table is a huge singular stone set into the center of a communal eating and living space.

You Might Also Like
Supporters

Welcome to Dornob, an online collection of out-of-the-ordinary design ideas that might not make it into your more traditional architectural, urban and industrial design publications. We're curating the web to feature everything from over-the-top luxury to incredible innovation.

Get the free daily Dornob newsletter