Hillside Ruins Turned Modern Black and White Residence


Stone ruins along a hillside in Portugal have been married with modern, monochromatic simplicity in this residential project by N2X Aarquitectos. Overlooking a small village, the site is highly visible from below, and the ruins of Lugar da Ribeira da Praia have long been a historic landmark for the area.

While the new addition contrasts with the rustic character of the stone, it doesn’t fight against it. Two stacked volumes in black enable the restored walls to stand out even more than they did previously. Roof space on the offset first floor is now a terrace looking out over the town, with views of the sea beyond the hills.

The home seems to rest lightly upon the ruins, looking as if it were effortlessly dropped into place from above. The new construction fills in the voids that were left behind when the rest of the historic structure crumbled. It’s also sustainable, with solar energy and rainwater collection for use on the landscaping.

The interior is almost entirely painted in white gloss, with the exception of a dark wood-paneled hallway. Floor-to-ceiling windows and glass doors leading out to the terrace blur the lines between inside and out.

You Might Also Like
Supporters

Get the free daily Dornob newsletter