micro apartment sao paulo

A series of pine storage boxes takes up an entire wall of a cramped micro apartment in São Paulo, offering compact organization all in one small area. Brazilian architect Alan Chu confined the entertainment system and media storage with the kitchen and pantry in crate-like boxes, which helps make the rest of the home feel more open and spacious.

Continue reading below
Our Featured Videos
micro apartment sao paulo wood box storage

A limited color palette of pale neutrals, white, black and red gives the space a visual harmony. Open the cabinet doors, and you’ll find that the red of the rug and the classic Smeg refrigerator is continued inside.

micro apartment sao paulo kitchen storage

Keeping all of this storage on a single wall of the tiny micro apartment eliminates the need to scatter cabinets and drawer systems throughout the limited interior space, allowing room for the pull-out sofa bed downstairs and that dramatic black spiral staircase.

micro apartment sao paulo stairs and couch
micro apartment sao paulo loft

The 387-square-foot (36 square meters) micro apartment also benefits from its double-height, opening a portion of the first floor vertically, with a sleeping loft extending over the rest of the space. The spiral stairs lead from the first level to another pine box, which opens onto a glass-edged balcony.

micro apartment sao paulo organized

“The idea is to use a single element to organize the space of the small apartment with an area of 36 sqm, distributed in two floors. The crates built with autoclaved pinewood and colorful interiors serve well for this purpose and arranged in a seemingly random way bring to the environment a youthful and unpretentious atmosphere. The crates have several functions: in the pantry, kitchen, living room and one of them, suspended in space, camouflages the existing structure of the mezzanine and receives the metal ladder in its dark and cylindrical interior, creating the transition between floors.”

“The apartment is the temporary residence of a recently divorced businessman and the decor plays with the transience of the moment: a time of changes, improvisation and reorganization.”