Corben Architects warehouse home

Clients looking to convert an old warehouse into a home heaped just about every challenge you can think of onto Corben Architects in the planning stages of creating their ideal space. Not only was the warehouse under a flight path and in a flood zone; it’s also protected by heritage laws requiring that no changes be made to its facade or roof trusses, and the interiors were cut off from natural light and air flow.

Continue reading below
Our Featured Videos
Corben Architects warehouse home living tree
Corben Architects warehouse home courtyard
Corben Architects warehouse home garage

Given all of these limitations, how could this warehouse possibly become a comfortable, livable dwelling? By cutting out a large chunk of the interior and turning it into a huge courtyard. The architects lined the new private outdoor space with glazed walls resembling garage doors to complement the industrial aesthetics of the original structure, brightening up the interior and vastly improving air circulation.

Corben Architects warehouse home living room atrium

The double-height indoor/outdoor courtyard features remote-controlled rectractible skylights that open the home to the outdoors, but can also be closed when desired to minimize the noise from airplanes flying overhead. A cedar hot tub is set into a timber-lined wall on one side. Accordion doors can open up the interior spaces to each other and the courtyard in various ways.

Corben Architects warehouse home bedroom
Corben Architects warehouse home curving counter

Other notable details include a lower level lounge housing a classic car as well as a nine-meter-long concrete counter that swoops up to waist level from the floor. Glossy black and stainless steel built-ins separate the rooms, provide storage and conceal appliances, while new surfaces like gray travertine walls complement the historic industrial materials.

Corben Architects warehouse home glass doors
Corben Architects warehouse home hot tub

Complexities of the project were the site’s light industrial zoning, its location in a flood zone, under a flight path and heritage issues requiring the retention of the existing roof trusses and street facade. Another key issue in the design was getting light and air into the living and bedroom areas given less than 15% of the enclosing walls opened to an external space.

The design of the warehouse revolves around a newly created courtyard that brings sunlight and natural ventilation into the primary living areas and to all the bedrooms. Large bifold doors to the courtyard enable the living areas to be opened up whilst maintaining absolute privacy and security.