Whipple Laurel Way Residence

This ultra-luxurious modern residence in Beverly Hills is the work of celebrated architects Whipple Russell. Flowing down from a hilltop, the home is a love letter to modern design and luxury living.

Whipple Laurel Way Residence exterior

According to the architects, the goal for this project was to make each space feel like its own special experience. Zones are created in which different senses are invoked, from the sounds of flowing water to the scents of delicate orchids.

Whipple Laurel Way Residence pool

In keeping with Marc Whipple’s signature style, contrasts abound. An outdoor fire feature in the middle of a water feature, smooth glass against textured walls, horizontals and verticals – things that don’t normally fit together but which look positively radiant in Whipple’s hands.

Whipple Laurel Way Residence infinity pool
Whipple Laurel Way Residence living room

There is a constant connection with the outdoors when you are in the home, largely thanks to the abundance of glass. The home feels light and airy, in part because there is a half-inch gap between the ceiling and the tops of the walls.

Whipple Laurel Way Residence terrace

Surrounding the home are three levels of greenery and a water feature not unlike a moat. These details serve not only to visually lift the home up from the hills, but to provide a sense of security to the residents.

Whipple Laurel Way Residence dining room
Whipple Laurel Way Residence outdoor living

Each space in the home was meant to be seen as an individual “jewel box,” carefully conceived to be dramatic yet unfailingly functional. The outdoor spaces are likewise divided into zones, ranging from relaxed to businesslike but never wavering in their exceptional style.

Whipple Laurel Way Residence luxury bedroom

“One aesthetic idea driving the creation of Laurel Way was that each room or space should be a jewel box, an individually conceived, precisely functional and dramatic sensory experience with its own depth of architecture. Central to the composition are many of Marc Whipple’s signature elements, one being the use of texture; smooth next to rough stone, rich wooden panels against glass, and glass reflecting water. The immediate experience upon entering the house is its inherent weightlessness – the sense that the walls appear to float as panels, and you are always connected to the outdoors. This is achieved with adherence to precise symmetry of beams, support panels, tiles and sightlines, and because the walls do not meet the ceilings – a half-inch gap is left, which helps to achieve the effect.”

Whipple Laurel Way Residence garage
Whipple Laurel Way Residence hillside view

“These elements play up the horizontals and verticals of the house, while movement and curves come from the three tiers of greenery and the two water channels which surround the house. giving it the look of an island floating against the blue California sky. The moat-like water surround is more than a successful artistic inspiration; it adds the feeling of a protective boundary, without obstructing the views in any way. It also provided an innovative water feature that is visible from the interior, adding a highly dramatic dynamic to the entire design.”