Arts Council England Moxon

When you only occasionally need a lot of tables, but don’t have a lot of space to store furniture, fold-up designs can be the ideal solution. In this case, Moxon Architects created sleek, minimalist white work surfaces for Arts Council England that can be hoisted flat against the wall when not in use.

Arts Council England Moxon hinged tables
Arts Council England Moxon conference tables

The offices are located in a historic building, with walls clad in recycled timber. There’s only so much room for a wide variety of necessary functions, ranging from conferences to dining. The tables can be raised or lowered at the push of a button, and a weight inside the leg aligns it with a steel plate on the floor to keep it straight.

Arts Council England Moxon office design
Arts Council England Moxon folded tables

Transforming furniture makes the most of an existing space, especially when that space comes at a premium and every inch counts.

“The third project undertaken by the practice for the Arts Council England is the largest so far; entailing two phases split across all three levels of an industrial building on the Birmingham Canal. Phase 1 of the project is the extensive improvement of the ground floor of the building, comprising both fit out and renovation / restoration works to the listed fabric of the building.”

Arts Council England Moxon view from table

“The entire ground floor has been redesigned in order to meet full DDA compliance as well as provide a qualitatively much improved facility. With a sequence of progressively more public spaces and opportunities for large and small gatherings the ground level is envisaged by the client as being a forum for the Arts Council’s activities in region. As such a number of different design approaches have been brought together into the scheme – for intimate groupings a soft cushioned compartment; an open area for children or informal meetings; and a flexible space for dining, lectures or larger gatherings. In addition formal meeting and lecture rooms have been arranged off a ramped circulation spine, with acoustic separation provided by specialist glazing to maintain visual continuity.”