Siglap Road Aamer

Mixing regional vernacular, local climate needs and a curved contemporary look, this award-winning residence addresses its client desires architectural mandates with an amazing dynamism but strong sense of balance.

Siglap Road Aamer curvy house
Siglap Road Aamer house pool

Master bedroom and family rooms occupy the third floor of this tropical rounded house to engage views of the valley and ocean below, while resort-style cabana guest rooms sit poolside on the more-private ground level.

Siglap Road Aamer wooden shutters

On the outside, folding roof forms wrap and overhang breezeways, terraces, verandahs,  porches, decks and roof gardens, blending outside with insight and incorporating passive cooling and structural shading strategies throughout.

Siglap Road Aamer tropical singapore house

Inside, community, entertainment and dining rooms connect to these external spaces, while the most-enclosed areas are used for service and secondary functions (showers, toilets, pantries and the like).

Siglap Road Aamer rounded modern house

Back and forth, curves shape everything from spatial forms to funnel-like entryways and overhead, ceiling-suspended, recessed-lighting panels, creating a sense of movement and a series of lovely transitions reflected even in the ground-shape forms of patios and pools.

Siglap Road Aamer singapore modern house

On all sides, Aamer Architects added operable windows, large doors and swinging partitions to take maximum advantage of interior-to-exterior connections and natural ventilation opportunities.

“The magnificent views towards the city, from atop Siglap Hill, was what inspired the architecture and the design of the house. Placed on the third level, the master and family room have the best views. On the second level, the living and dining rooms connected with external verandahs/terraces that flow upwards and fold into the roof form, with deep overhangs for sufficient shade and channeling the breeze through the whole house.”

“Two resort style ‘Cabana’ bedrooms are located on the ground level by the pool with a large open/covered terrace for poolside parties. Roof gardens and timber decks provide added insulation from the sun.”