Bofill Factory main image

Over a quarter of a century ago, an architect stumbled upon the half-ruined remains of an old cement factory. The grounds contained dozens of silos, vast subterranean spaces and long-silent manufacturing equipment.

Bofill Factory from below
Bofill Factory concrete mixer

Decades later, the results of his ongoing renovation project are beyond remarkable.?The complex now houses its re-designer, Gothic-influenced Spanish architect Ricardo Bofill, serving as his primary residence.

Bofill Factory greenery
Bofill Factory vines

It is also home, however, to include vast offices, archives, design labs and flowing series of outside patios, decks, gardens and paths – parts of an ever-evolving master plan.

Bofill Factory patio
Bofill Factory exhibition

Perhaps the most impressive space in the place is called The Cathedral (and with good reason). It is a huge, open-plan, high-ceiling gathering area used for everything from exhibitions and lectures to parties and concerts.

Bofill Factory windows

Layers of lush greenery – ivy, cypress, eucalyptus, palm and olive trees – have been slowly added (and subsequently grown) throughout this piece-by-piece remodel, giving the exterior grounds new life as well as the interior areas.

Bofill Factory skyline
Bofill factory library

As for decor: twenty-five years is enough time to know that less can be more, and the resulting decorative evolution errs on the side of simple and conventional objects, careful not to detract too much from the majesty of the rooms themselves. But looks can be deceiving – some of the core-seeming concrete is itself new, but mixed in with the old.

Bofill Factory stairs
bofill factory living room

“The factory, abandoned and partially in ruins, was a compendium of surrealist elements: stairs that climbed up to nowhere, mighty reinforced concrete structures that sustained nothing, pieces of iron hanging in the air, huge empty spaces filled nonetheless with magic.”

“The transformation process began with the demolition of part of the old structure to leave hitherto concealed forms visible, as if the concrete had been sculpted. Once the spaces had been defined, cleaned of cement and encompassed by new greenery, the process began of adaptation to the new program.”

“Eight silos remained, which became offices, a models laboratory, archives, a library, a projections room and a gigantic space known as The Cathedral, used for exhibitions, concerts and a whole range of cultural functions linked to the professional activities of the architect. The complex stands in the midst of gardens with eucalyptus, palms, olive trees and cypresses. This project is evidence of the fact that an imaginative architect may adapt any space to a new function, no matter how different it may be from the original one.”