Divided and United: Spanish Home’s Separate Volumes Are Visually Connected



1

The Casa el Bosque, or House in the Forest, was designed by Ramón Esteve Estudio and built in a suburban area of Valencia, Spain. Though the area is rather densely populated, this particular home is located on a plot surrounded by a pine forest.

2

It was the forest and the beautiful natural surroundings that inspired the home’s unusual layout. Four stone walls surround the home and act less as barriers and more as connections. Gaps in the outer walls of the cross-shaped home allow for fragmentation of the multiple volumes while wood elements connect those spaces.

8

5

7

The interior and exterior of the home are linked to various degrees depending on the level of privacy needed for each indoor volume. The entrance to the home, for example, is almost completely hidden by a large stone wall. The outdoor areas become more visible through the floor-to-ceiling glazing once a visitor enters.

6

3

4

Interstitial spaces visually link the living room, dining room, and kitchen, although these are all independent spaces. The home’s other volumes house three bedrooms and a studio. Continuous porches connect these spaces, opening them up and inventing new outdoor spaces.

15

16

13

14

The home’s interior design reflects a simplicity, an affinity for harmonious colors and a constant visual connection to the outdoors. Natural light floods every room, making the home appear lightweight and sophisticated while maintaining a playful feeling.

11

10

12

Along with the repetition of stone and afromosia wood, the shallow pool reflects the home’s setting both literally and figuratively. Weathering steel lattices function as shutters on porches and windows to provide a well-rounded palette of materials and textures.

You Might Also Like

Get the free daily Dornob newsletter

You must agree to receive emails from this site to subscribe.

Do you live in Canada? Register here